Mesterek és Irányzatok

 

 

Ezen az oldalon igyekeztünk a kötözés művészetét nagyban előremozdító, illetve a nemzetközileg is elérhető szakértők neveit összegyűjteni. Célunk az, hogy aki esetleg személyesen is tanulna, ennek segítségével utána tudjon nézni és ki tudja választani az irányzatot, amerre érdemes elindulni. Természetesen sok mester van, aki csak Japánban elérhető illetve aki nem használja a közösségi oldalakat és napról napra több tehetség tűnik fel a világ minden pontján. Ennek megfelelően a listát folyamatosan fogjuk bővíteni

 

seiu ito

ito-seiyu-shibari-mester

A japán BDSM világot nagyrészt Seiu Ito festőművész kötélkínzással kapcsolatos képei és színdarabjai inspirálták a Showa korszakban, 1926-89 között. Amellett, hogy képeket készített, a kínzás ezen módjának történelmi szakértője is volt, folyamatosan kutatott. Védjegye a zilált, leomló, összeborzolt japán női hajviselet. 1961-ben hunyt el.

AKECHI DENKI

akechi-denki-shibari-mester

Akechi Denki, a kinbaku szülőatyja autodidakta módon sajátította el a kötözést. Neki köszönhető a műfaj 1990-es évekbeli robbanásszerű fellendülése, szinte minden technikai alap az ő tanításain nyugszik. Egy mélyreható interjúban feltárta azt is, hogy sok dolgot saját testén gyakorolt és tanult meg, ennek kapcsán állította, hogy “a szadizmus és mazochizmus egy entitás két pólusa”. 2005-ben hunyt el.

Chimuo Nureki

chimuo-nureki-shibari-mester

Chimuo Nureki kinbaku mester Yukimura Haruki közeli barátja és alkotótársa volt. Naka Akira szemében ő volt idejének legnagyobb kinbakushija, és állítása szerint neki köszönheti, hogy most ott tart, ahol. A kötözés mellett írt és publikált is, többek között a Kitan Club magazinnak. Azon kevesek közé tartozott, akik személyesen is találkoztak Seiu Ito mesterrel. 2013-ban hunyt el.

kanna

nawashi-kanna-shibari-mester

Nawashi Kanna közvetlenül Akechi Denki alatt tanult. Stílusára az igényes megjelenés és az összetett, precíz kötözési minták jellemzőek. Állandó partnerével, Kagurával közös színpadi előadásaikban visszaköszönnek olyan japán tradíciók, mint például az oiran öltözék.

yukimura haruki

yukimura-haruki-shibari-mester

Yukimura Haruki a 2000-es évek legaktívabb kinbaku mestere volt. Nevéhez fűződik a newaza stílus kialakítása, ami egyfajta simogató kötözés, a partnerek közötti energiaátadás a célja. A shuuchinawa szégyenérzet keltő műfajnak is művésze volt, 2016-ban hunyt el.

osada steve

osada-steve-shibari-mester

A német nemzetiségű Osada Steve, Osada Eikichi közvetlen tanítványa és nevének örököse segített megismertetni a japán kötözésművészetet a világ több pontján is. Akechi Denki, Kanna és Yukimura Haruki tanítványa is volt. Mára kidolgozta és tanítja a saját stílusát is, melyek mesterei tanításain nyugszanak, Osada Ryu néven.

naka akira

akira-naka-shibari-mester

Naka Akira a semenawa kínzó kötözés vitathatatlan nagymestere. Stílusára a letisztult kötések és kihívást jelentő függesztések a jellemzőek. Célja, hogy megragadja a szépséget a szenvedésben és fontos kiemelni, hogy módszereinek nem a nyers erőszak a célja, hanem a kölcsönös élvezet.

riccardo wildties

riccardo-wildties-shibari-mester

Az olasz Riccardo Wildties Naka Akira hivatalosan is elismert tanítványa, Európában ő képviseli és tanítja a Naka Ryu-t. A KinbakuLuxuria stúdió Rómában az ő tulajdonában áll. Párjával, Red Sabbath-tal rendszeresen tartanak oktatást itt és a világ több pontján is.

KAZAMI RANKI

kazami-ranki-shibari-mester

A “kegyetlen nawashiként” is ismert Kazami Ranki szintén a semenawa stílus képviselője – mindezt széles mosollyal kíséri előadásain. Javarészt Japánban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban turnézik. Hivatalos tanítványai az ausztrál Miss Gen és a kanadai Osaka Dan.

hajime kinoko

kinoko-hajime-shibari-mester

Hajime Kinoko képviseli a modern shibari művészetet, amely áthidalja a tradíciókat. Nawashi Kanna tanítványaként kezdte pályafutását és 10 évig tanult alatta. Azóta a tradicionális kinbaku előadásokon kívül klubokban is fellép exkluzív UV-reaktív showjával. Perfect Red című fotókönyvében pedig megtekinthetjük egyedi értelmezését a kötözésről.

go arisue

arisue-go-shibari-mester

Go Arisue a kötél mestere és egyben aktív író is, több oktatókönyve is megjelent már a témával kapcsolatban, ezek közül az Arisue Go’s Kinbaku Mind and Techniques 1 az egyik első angol nyelvű könyv amit japán kinbakushi írt. A Hana To Hebi BDSM témájú japán filmsorozatokban is közreműködött.

esinem

bruce-esinem-shibari-mester

A japán stílus iránt elkötelezett Bruce Esinem büszkélkedhet Európán belül az egyik legkiterjedtebb shibari háttérrel. Egyike volt a közreműködőknek a 2011-es Toubaku japán nemzetközi bondage rendezvényen. A Pleasure Of Rope című, 2018-ban kiadott dokumentumfilmben is kiemelkedő szerepet kapott. 

hourai kasumi

hourai-kasumi-shibari-mester

Hourai Kasumi 19 éves kora óta tanulja a kötél művészetét. 1999-ben volt szerencséje Akechi Denki alatt is tanulni, majd Naka Akira tanítványa lett. 2016 óta Wildties mellett ő a második, aki hivatalosan is taníthatja a Naka Ryu-t. Saját stílusát a japán tradíciók mély tiszteletével ötvözi – előadásaihoz előszeretettel visel kimono-t.

yagami ren

yagami-ren-shibari-mester

Az 1984-ben született Yagami Ren egyike azon kevés shibari művészeknek, akik jártasak a Torinawa harcművészeti irányzatban. Nawashi Kanna tanítványa volt. Harcművészeti képzettsége kiterjed az Aikido-ra is – ezeket a képességeket kamatoztatja az általa létrehozott Yagami Ryu kereitein belül.